Binlerce taşeronun beklediği kadroda uygulamasında nihayet sona gelindi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan taşeron işçilerle ilgili açıklama yaptı ve 850 bin işçinin kadroya geçeceği müjdesini verdi.
Uzun zamandır merakla beklenen taşerona kadroda sona gelindi. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından detaylı bir şekilde taşerona kadro açıklandı. Herkes merakla belediyede çalışan taşeron işçilerin de kadroya geçip geçemeyeceğini aradı. Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı açıklamada belediye işçilerinin de kadroya geçeceğini duyurdu. Daha sonra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu da kadro detaylarını verdi.
Kadro uygulaması belediye işçilerini de kapsıyor.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu yaptığı açıklamada belediyede çalışan taşeron işçilerin de kadroya geçeceğini duyurdu. Sosyal paylaşım sitesi Twitter’dan açıklama yapan Sarıeroğlu, “Belediye ve İl Özel İdarelerinde, taşeron olarak çalışan kardeşlerimiz için de yeni bir düzenleme yaptık, bu kardeşlerimiz, il özel idarelerin ve belediyelerin iktisadi teşekküllerinde işçi olarak istihdam edilecekler” ifadelerini kullandı.
Peki taşeron işçinin kadroya geçişi nasıl gerçekleşecek? Belediye de görevli taşeronlara da kadro var mı? Taşeronların kadroya geçişi esnasında uygulanacak yaş sınırı nedir? Hangi tarihten itibaren işe girenler kadrolu olacak?
Peki kimler kadroya alınacak? Gerekli şartlar nedir? İşte detaylar.
Taşeron kadro uygulaması kaç işçiyi kapsıyor?
Uygulama yaklaşık 850 bin kişiyi kapsıyor. Bunların 450 bini kamuda, 400 bini belediyelerde çalışıyor.
Taşeron işçiler nerede istihdam edilecek? Kadroyu hak eden işçiler memur olarak mı kabul edilecek?
Taşeron işçiler ‘özel sözleşmeli personel‘ pozisyonunda istihdam edilecekler. Yani memur olamayacaklar ama kadrolu sayılacaklar.
Taşeron kadro sözleşmesi kaç yıllık yapılacak?
Taşeron kadro sözleşmeleri 3’er yıllık olacak.
Taşeron kadro için sınav yapılacak mı?
Evet bunun için bir sınav öngörülüyor. Sınavdan başarısız olanlar ne yazık ki kadro durumundan faydalanamayacak. Fakat yapılan açıklamalar ve öngörülerimiz bu sınavın çok kolay olacağı yönünde.
Taşeron kadro için yaş sınırı var mı?
Herhangi bir yaş sınırlaması söz konusu değil fakat, emekli aylığı almaya hak kazanmış taşeron işçi kadro uygulamasından faydalanamayacak.
Taşeron kadrodan faydalanmak için işe giriş tarihi önemli mi?
Kadroda şartlardan biri de tarihle ilgili. Taşeron işçilerin kadroya girebilmesi için 1 Kasım 2015’ten önce işe girmiş ve halen çalışıyor olması gerekecek. 1 Kasım 2015’ten sonra işe giren taşeron işçiler kadrodan yararlanamayacak.
Kadroya geçen taşeronların ücretinde herhangi bir değişiklik olacak mı?
Hayır herhangi bir değişiklik olmayacak. Kadroya geçen taşeronlar mevcut ücreti üzerinden maaş almaya devam edecek.
Kadroya geçen taşeronların çalıştıkları pozisyonlarda bir değişiklik olacak mı?
Hayır, çalışılan pozisyonda herhangi bir değişiklik olmayacak. Taşeron işçiler çalıştıkları kurumda kadrolu olduktan sonra aynı işi yapmaya devam edecek.
Kadroya geçen taşeronların yıllık izin ve kıdem süreleri sıfırlanacak mı?
Hayır böyle bir durum söz konusu değil. Taşeron işçilerin alt işveren bünyesinde çalıştığı süreler kadroya geçtiği taktirde de aynen devam edecek. Herhangi bir yıllık izin ve kıdem tazminat haklarında bir kayıp olmayacak.
Kadroya geçmek için nereye başvuru yapmak gerekiyor?
Bunun için daha çok erken. Tasarı kanunlaştıktan sonra, taşeron işçiler çalıştıkları kurumlar aracılığıyla kadro başvurularında bulunabilecekler.
Taşeron kadro uygulaması kimleri kapsıyor?
Taşeron kadro uygulaması kamu ve belediyelerde tam zamanlı çalışanları kapsıyor.
Taşeron işçi için kadro şartları nelerdir?
Bakanımız sürekli kadro dedi yani 3 yıllık falan değil siz 3. Tweetide yayınlayın
Serdar Bey;
Taşeron iken kadroya geçerek, memur olarak kabul edilmeyen bu neden ile ” özel sözleşmeli ” statüsünde kabul edilecek olan bir işçi muhakkak sözleşme imzalayacaktır. Orada bahsedilmek istenen asıl fikir, ” iş garantisidir ” sözleşme yenilemek ayrı bir kavramdır. Her ne kadar sözleşme imzalanmayacak denilse de, henüz resmileşen bir durum yok. Resmiyete döküldükten sonra gerekli güncellemeleri yaparız. Hepsini gördük, siz sıkıntı yapmayın.
Görüşmek üzere,