Mobbing nasıl ispat edilir?
Sağlıklı bir iş hayatının sürdürebilmek için huzurlu bir çalışma ortamının olduğunu sanıyoruz ki herkes farkındadır. Fakat zaman zaman okurlarımızdan iş yerinde duygusal taciz, psikolojik şiddet, aşağılama, rahatsız edilme vb. gibi durumlar yaşadığına dair sorular ile karşılaşıyoruz.
İş yerinde, çalışanlara işvereni ya da eşit statüdeki çalışma arkadaşlarının uyguladığı bu olumsuz davranışların tamamını mobbing diye adlandırabiliriz.
Mobbing nedir?
Mobbing kavramı, İngilizce ” mob ” kökünden gelmekte olup, ” mob “sözcüğü, aşırı şiddetle ilişkili ve yasaya uygun olmayan kabalık anlamındadır.
Sözcük Latince “mobile vulgus ”tan türemiştir. İş yaşamında maddi ve manevi çok büyük zarara yol açan duygusal taciz, yakın geçmişte başlı başına bir olgu olarak tanımlanmıştır.
Mobbingin (işyerinde psikolojik taciz) kelime anlamı, psikolojik şiddet, baskı, kuşatma, taciz, rahatsız etme veya sıkıntı vermektir.
Mobbing durumunda çalışanların hakları nelerdir?
Açıkça söylemek gerekir ise, bir çalışanın iş hayatında yaşayabileceği en kötü durumlardan biri olsa da, insanlar henüz bu konu hakkında sağlıklı bir bilgiye sahip değil ve bu nedenle mobbing durumları hep yanlış yorumlanıyor. Yani bir çalışanın iş yerinde yaşadığı günlük tartışmalarla ya da iş anlaşmazlıklarıyla mobbing her zaman karıştırılmaktadır. Bir çalışma arkadaşınız ile yaşayacağınız sürtüşme ya da işin işleyişi konularında yaşayacağınız tartışmalar tabi ki iş yerinizdeki huzurunuz için çok önemlidir ama yaşadığınız problemleri iyi yorumlamak, sağlıklı bir şekilde değerlendirme yapmanız gerekmektedir.
Eğer gerçekten mobbinge maruz kaldığınızı düşünüyorsanız;
- İş sözleşmenizi haklı bir nedene dayandırarak, kıdem tazminatınızı alarak iş akdinizi feshedebilirsiniz,
- Borçlar kanunu gereği ekstra tazminat talebinde bulunabilirsiniz,
- Kötü niyet tazminatı talebinde bulunabilirsiniz,
- Manevi tazminat talebinde bulunabilirsiniz,
Peki mobbinge maruz kalıyorsanız bunu nasıl ispat edebilirsiniz?
Öncelikle mobbing ispatı zor bir durumdur. Bu tarz bir durumla olan kişiler soğuk kanlı davranıp, yaşadığını olumsuzluklara dair deliller toplamalıdır. Özellikle işinde uzman ve daha önce bu tarz davalar ile ilgilenmiş bir avukat ile irtibata geçmeniz çok önemlidir.
Avukat ile gerçekleştireceğiniz ön görüşme sonrasında sizden bir takım bilgiler isteyecektir.
Peki nedir bunlar?
Mesela size mobbing uygulayan şahıs, bunu size mail yoluyla yapabilir. Yapılan tüm yazışmaları kayıt altına almanız bu konuda çok önemlidir.
Belkide işvereniniz sizi istifaya zorlamak niyetinde olabilir bu nedenle görev tanımınızda olmayan işlere yönlendiriliyor olabilir ya da sık sık görev yeriniz değiştiriliyor ise bu konular ile ilgili elinizde döküman olmalıdır. Yani işe girerken sizin adınıza düzenlenen görev tanımı burada çok önemlidir. Hiç bir işveren çalışanlarına görev tanımı dışında bir işi zorla yaptıramaz. Bknz: Görev tanımı nedir?
İş hukukunda yaşanan problemlerde ispat niteliğinde ki en önemli husus ise şahit konusudur. Eğer iş yerinizde yaşadığınız problemleri bir ya da bir kaç şahit ile ispatlama şansına sahipseniz eliniz çok daha sağlamlaşır.
Mobbinge uğradığınızı düşünüyorsanız bir diğer seçenek ise, ilgili dönemlerde bir psikolog ya da psikiyatrist tarafından bu durumu belgelemektir. Gitmiş olduğunuz doktor tarafından konulan teşhis, rahatsızlığınız nedeniyle kullandığınız ilaçlar, olası bir mahkeme durumunda sizin lehinize sonuç çıkması konusunda yardımcı olacaktır.
Mobbing nasıl ispat edilir?