4447 Sayılı Kanunun Geçici 10.Maddesi Sigortalı Giriş Uygulaması
Uygulamayı kullanmak için her zaman olduğu gibi ilk önce sgk.gov.tr Sosyal Güvenlik Kurumu’nun resmi internet sitesine giriş yapıyoruz.
Sırasıyla;
- E-SGK,
- E-Bildirge,
Menülerini tıklıyoruz ve açılan bölümde,
- Kullanıcı adımızı,
- İş yeri şifremizi,
- Sistem şifremizi,
- Güvenlik anahtarını,
Yazıp, giriş butonunu tıklıyoruz.
Sistem nasıl kullanılır?
Dilerseniz ilk önce bölümleri inceleyelim.
Sigortalı Listesini Yenile/Göster: Sigortalı listesini yenilemek ve tekrar listelemek için kullanılır.
Yeni Form Oluştur: Sigortalı bazlı inceleme sonucunda 4447 sayılı kanunun geçici 10.maddesi kapsamında teşvikten faydalanılmak üzere sisteme kaydedilen sigortalı/sigortalılar için barkot basılı form oluşturmak için kullanılır.
Eski Form Görüntüle: Daha önce oluşturulmuş formlardan listeden seçilen formun tekrar görüntülenmesi için kullanılır.
Eski Form Listesi: Daha önce oluşturulmuş formların barkot numaralarına göre listelendiği kutudur.
Form Listesi Yenile: Daha önce oluşturulmuş formların listelendiği kutunun güncellenmesi için kullanılır.
Ünitece İncelenecek Kayıtlar: Sigortalı için, Çıraklık/Orta Öğretim/Yüksek Öğretim ve Mesleki Yeterlilik Belgesi seçenekleri üzerinden 4447 sayılı kanunun geçici 10.maddesi kapsamında teşvikten yararlanılması halinde eğitim belgelerinin teslimi sonrası ünitenin onayını bekleyen kayıtları listelemek için kullanılır.
Onaylanan Kayıtlar: Sigortalı için 4447 sayılı kanunun geçici 10.maddesi kapsamında ünite veya sistem tarafından onaylanan teşvik başvurularını listelemek için kullanılır.
Ünitece Düzeltilen Kayıtlar: Sigortalı için 4447 sayılı kanunun geçici 10.maddesi kapsamında teşvik başvurularının ünite tarafından düzeltilen ve onaylanan kayıtları listelemek için kullanılır.
Ünitece Reddedilen Kayıtlar: Sigortalı için 4447 sayılı kanunun geçici 10.maddesi kapsamında teşvik başvurularının ünite tarafından reddedilen kayıtları listelemek için kullanılır.
İşverence İşlem Yapılmamış Kayıtlar: 01.03.2011 – 31.12.2015 tarihleri arasında işe alınan sigortalılar için 4447 sayılı kanunun geçici 10.maddesi kapsamında herhangi bir başvuru işlemi yapılmamış kayıtları listelemek için kullanılır.
Tüm Kayıtlar: 01.03.2011 – 31.12.2015 tarihleri arasında işe alınan ve onay durumundan bağımsız tüm sigortalıları listelemek için kullanılır.
İncele: Listede, ilgili kişi üzerinden 4447 sayılı kanunun geçici 10.maddesi kapsamında teşvikten yararlanılıp yararlanılamayacağının incelenmesi için kullanılır. Eğer sigortalı için teşvikten yararlanılmış ise veya aynı ay içerisinde işe alınmış ve bir önceki aya ait A.P.H.B.’nin son verilme tarihinden önce sisteme girilmiş ise bu düğme pasif halde olacaktır.
Sil: Listede, ilgili kişi üzerinden 4447 sayılı kanunun geçici 10.maddesi kapsamında teşvikten yararlanılmış ise bu başvuru kaydını silmek için kullanılır. Eğer sigortalı için teşvikten yararlanılmamış ise veya aynı ay içerisinde işe alınmış ve bir önceki aya ait A.P.H.B.’nin son verilme tarihinden önce sisteme girilmiş ise bu düğme pasif halde olacaktır.
Sayfalar: Listede her sayfaya 6 kayıt gelecek şekilde ayarlanmıştır. Kayıtlar arasında dolaşmak için kullanılır.
Ana ekrandaki sigortalı listesinde “incele” düğmesi aktif olan bir kişiye ait “incele” düğmesine basılınca aşağıdaki “İnceleme Ekranı” açılacaktır. İnceleme ekranı sihirbaz mantığı ile çalışmaktadır. Kullanıcı, seçilen her düğme sonrası yeni düğme setleri ile kayıt işleminin(uygun koşullarda) sonuna kadar yönlendirilmektedir. Ekran 2 ana bölümden oluşmaktadır:
İşveren Bilgileri: İşyerinin unvan ve sicil bilgilerinin gösterildiği bölümdür.
Sigortalı Bilgileri: İncelenmek üzere seçilen sigortalının TC Kimlik No, sicil no, adı, soyadı, yaş, cinsiyet ve teşvik süresini gösteren kayıt bölümüdür.
Sigortalı Listesine Geri Dön: Ana ekrana geri dönmek için kullanılır.
Teşvik Süresi(Ay): Kişiden, bu kanun kapsamında teşvikten faydalanılacak sürenin ay olarak belirtildiği bölümdür. Sihirbaz adımları süresince bu rakam genelge doğrultusunda değişiklik gösterecektir. Onay aşamasındaki rakam, bu kişi üzerinden yararlanılacak teşvik süresini gösterecektir.
Mesaj Bölümü: Sihirbaz doğrultusunda bu bölüm, ilgili adıma dair bilgi, hata veya başarı mesajlarının görüntülendiği bölümdür.
Kişi işe yeni başlayan bir sigortalıdır: Sihirbaz adımının ilk başlanacağı düğmedir. Kişi, işe yeni başlayan bir sigortalı ise bu seçenek seçilecektir.
İlk Ekran: İnceleme ekranına ilk girildiğinde “Sigortalı Bilgileri” bölümü altındaki kısım sihirbazın ilk adımıdır.
Kişi işe yeni başlayan bir sigortalıdır: Kişi, işe yeni başlayan bir sigortalı ise bu seçenek seçilecektir. Bu seçenek seçildikten sonraki ekran görüntüsü aşağıdadır.
Eğitim belgesi yoktur/Uyuşmamaktadır: Sigortalının herhangi bir eğitim belgesi mevcut değil ise veya mevcut eğitim belgesine ait meslek kodu işe giriş bildirgesindeki meslek kodu ile uyuşmamakta ise bu seçenek seçilecektir. Bu seçenek seçildiğinde aşağıdaki ekran görüntüsü elde edilecektir. Eğer kişinin Türkiye İş Kurumu’nda işe giriş tarihi itibariyle kaydı mevcut ise teşvik süresine ilave 6 ay eklenecektir.
Onayla: Bu düğme seçilince, ilgili kişinin sisteme kaydı gerçekleştirilmiş olacak ve aşağıdaki ekran bilgisi gösterilecektir.
İş-Kur Kursları: Sigortalının Türkiye İş Kurumu’ndan almış olduğu bir kurs mevcut ise bu seçenek seçilir. Bu seçenek seçildiğinde İş-Kur’dan ilgili kişiye ait kurs bilgileri otomatik olarak sorgulanacaktır. Sorgulama sonucunda alınan kurs bilgisine ait meslek kodu, işe giriş bildirgesindeki meslek kodu ile uyuştuğu takdirde 1.1 seçeneğindeki gibi bir onay ekranı gelecektir. Eğer kişinin Türkiye İş Kurumu’nda işe giriş tarihi itibariyle kaydı mevcut ise teşvik süresine ilave 6 ay eklenecektir.
Kişiye ait herhangi bir kurs bilgisi mevcut değilse aşağıdaki gibi bir ekran görüntüsü görülecektir.
Çıraklık/Orta Öğretim/Yüksek Öğretim: Kişinin eğitim belgesi çıraklık, orta öğretim veya yüksek öğretim ise bu seçenek seçilecektir. Bu seçenek seçildiğinde aşağıdaki ekran görüntülenecektir.
Çıraklık: Bu düğme seçilince sigortalının sahip olduğu çıraklık belgesine ait bilgilerin girileceği ekran görüntülenecektir. Tüm bilgilerin girilmesi zorunludur.
Kaydet: Kaydet düğmesine basılınca, kişinin işe giriş bildirgesindeki meslek kodu ile belgeye ait meslek kodu karşılaştırılmaktadır. Eğer bu iki meslek kodu eşit ise 1.1 seçeneğindeki gibi bir onay ekranı gelecektir. Eğer kişinin Türkiye İş Kurumu’nda işe giriş tarihi itibariyle kaydı mevcut ise teşvik süresine ilave 6 ay eklenecektir.
Orta Öğretim: Bu düğme seçilince sigortalının sahip olduğu orta öğretim belgesine ait bilgilerin girileceği ekran görüntülenecektir. Tüm bilgilerin girilmesi zorunludur.
Yüksek Okul: Bu düğme seçilince sigortalının sahip olduğu yüksek okul belgesine ait bilgilerin girileceği ekran görüntülenecektir. Tüm bilgilerin girilmesi zorunludur.
Üniversite: Bu düğme seçilince sigortalının sahip olduğu üniversite diplomasına ait bilgilerin girileceği ekran görüntülenecektir. Tüm bilgilerin girilmesi zorunludur.
Mesleki Yeterlilik Belgesi: Bu düğme seçilince sigortalının sahip olduğu mesleki yeterlilik belgesine ait bilgilerin girileceği ekran görüntülenecektir. Tüm bilgilerin girilmesi zorunludur.
İşlemi Sıfırla: Bu düğme seçildiği zaman ilgili kişi için yapılan işlemler sıfırlanacak ve sihirbazın ilk adımına geçilecektir. Sihirbazın her adımında bu düğme aynı işlevi görmektedir.
Yeni form oluşturma ve eski form görüntüleme işlemleri
Aşağıdaki ekran görüntüsü onay sonrası sisteme kaydedildikten sonra, ana ekrana geri dönülerek elde edilen ekran görüntüsüdür. Ekranda görüldüğü üzere sigortalı onay işlemi sonrası “Yeni Form Oluştur” (1 rakamı ile işaretli) düğmesi aktif haldedir. Yine ekran görüntüsünden görüleceği üzere daha önce hiç form oluşturulmadığı için “Eski Form Görüntüle” (2 rakamı ile işaretli) düğmesi pasif ve “Form Listesi Kutusu” (3 rakamı ile işaretli) herhangi bir eleman içermemektedir. “Form Listesi Yenile” (4 rakamı ile işaretli) düğmesi her zaman aktiftir.
“Yeni Form Oluştur” düğmesine basıldığında, bu düğmenin bir önceki çalıştırılmasından sonra sisteme yeni kaydedilen kişiler için barkot basılı form oluşturmaktadır. Dolayısıyla her kişi kaydı sonrası bir form oluşturulabileceği gibi (her kaydedilen kişi için barkotlu bir form), birden fazla kişi sisteme kaydedildikten sonra bu düğmenin çalıştırılması sonucu kişilerin tek bir barkotlu formda listelenmesi de mümkündür ve evrak kalabalığını önlemek için de önerilen bu yoldur. Düğmeye basıldıktan sonra ayrı bir pencerede aşağıdaki ekran görüntüsüne benzer .PDF dosya formatında barkotlu bir form açılacaktır.
Ana ekranda “Form Listesi Yenile” düğmesine basınca aşağıdaki gibi bir ekran görüntüsü oluşacaktır.
Ekranda görüleceği üzere “Yeni Form Oluştur” düğmesi, barkotlu form basılmamış sisteme kayıtlı sigortalı kalmadığından pasif haldedir. Daha önce form oluşturulduğu için “Eski Form Görüntüle” düğmesi aktif haldedir ve “Form Listesi Kutusu” az önce oluşturulan forma ait barkot numarası ile birlikte listede yer almaktadır. Daha önce oluşturulan bir formu görüntülemek için listeden ilgili barkot numarası seçilecek ve “Eski Form Görüntüle” düğmesine basılarak ayrı bir pencerede .PDF dosya formatında barkotlu bir form açılacaktır.