42 koduyla işten çıkarılma
Hepimizin bildiği gibi eskiden işçinin işyerinde yapmış olduğu Ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı hareketler neticesinde, ( 4857 Sayılı İş Kanunu’nun 25. maddesi’nde ki haller ) işverenler işten çıkış bildirgelerinde sadece 25’nolu kodu kullanmak durumundaydı. Fakat, ilgili kanun maddesinde birden çok neden olduğunda, biraz kafalar da karışıyor, işçinin asıl hangi nedenden dolayı işten çıkarıldığı özellikle yeni işveren açısından bir çok kafa karışıklığına sebep oluyordu.
Sosyal Güvenlik Kurumu, uzun süredir hem işçileri, hemde işverenleri büyük sıkıntıya sokan bu durumu çözdü ve işten çıkış kodlarında bir düzenlemeye gitti. Dilerseniz 42 koduyla işten çıkarılma durumunu biraz detaylandıralım.
42 koduyla işten çıkarılma ne anlama gelmektedir?
42 koduyla işten çıkarılma, İş sözleşmesi yapıldığı sırada bu sözleşmenin esaslı noktalarından biri için gerekli vasıflar veya şartlar kendisinde bulunmadığı halde bunların kendisinde bulunduğunu ileri sürerek, yahut gerçeğe uygun olmayan bilgiler veya sözler söyleyerek işçinin işvereni yanıltması anlamına gelmektedir.
Çok basit bir örnek vermek gerekirse,
İş başvurusu yaptığınız firma, yabancı dil yetkinliği olan bir personel arıyor ise siz de yabancı dil bilmediğiniz halde işe giriş öncesinde ki görüşme de ingilizce bildiğinizi iddia ederseniz ve ilerleyen dönemler de sizin ingilizce bilmediğiniz ortaya çıkar ise, işvereniniz bu tarz bir aksiyon alabilir. Ya da eğitiminiz, geçmiş iş deneyimleriniz, kişisel bilgileriniz vb. konularında yanlış bilgi vermeniz işvereninizi bu yola sürükleyebilir. Bu durum 4857 Sayılı İş Kanunu‘nun 25. maddesine göre, işçi tarafından ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller anlamına gelmektedir ve işverenler işçi adına düzenleyeceği işten çıkış bildirgesinde 42 no’lu kodu kullanmak durumundadır. Bknz: İşverenin haklı nedenle feshi hakkı
42 koduyla işten çıkarılma ve kıdem tazminatı
42 koduyla işten çıkarılma, biraz önce de bahsettiğimiz gibi, Ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı hareket anlamına gelmektedir. Bu kod ile işten çıkışınız söz konusu olursa, işyerinize ki kıdeminiz bir yılın üzerinde olsa dahi, kıdem tazminatına hak kazanamazsınız.
42 koduyla işten çıkarılma ve İhbar tazminatı
4857 Sayılı İş Kanunu‘nun 25. maddesine göre, Ahlak ve iyi niyet hallerine aykırı hareket söz konusu olduğunda, süresi belirli olsun veya olmasın işveren, iş sözleşmesini sürenin bitiminden önce veya bildirim süresini beklemeksizin feshedebilir.
42 koduyla işten çıkarılma durumu söz konusu olursa, bu fesih işlemi bildirimsiz ve derhal yürürlüğe gireceği için, işvereninizden herhangi bir şekilde ihbar tazminatını da talep etme şansınız olmayacaktır.
42 koduyla işten çıkarılma ve işsizlik maaşı
42 kodu ile işten çıkarılırsanız şayet, gerekli prim şartlarını yerine getirseniz dahi, işsizlik maaşından faydalanma şansınız bulunmamaktadır. İşkur’a tabi ki başvuruda bulunabilirsiniz. Fakat başvuru sonrasında size gelecek cevap ne yazık ki olumsuz olacaktır. Bknz: İşsizlik maaşı almanın şartları nelerdir?
Özetlememiz gerekir ise şayet;
- E-devlet aracılığıyla hizmet dökümünde görülecek olan 42 numaralı işten çıkış kodu Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller anlamına gelmektedir. ( işe girerken işverene yanlış bilgi vermek, işvereni yanıltmak )
- Eğer bu kod ile iş sözleşmesi feshedilir ise, işçinin işyerinde ki kıdemi kaç yıl olursa olsun,kıdem tazminatına hak kazanamayacaktır.
- Eğer bu kod ile iş sözleşmesi feshedilir ise, işçi ihbar tazminatına hak kazanamayacaktır.
- Eğer bu kod ile iş sözleşmesi feshedilir ise, işsizlik maaşından da faydalanamayacaktır.
42 koduyla işten çıkarılma