31
31 çeken aylarda aylık prim ve hizmet belgesi
Soru: Merhaba, yeni iş başı yaptım. Sizden bir ricam olacak. 31 çeken aylarda aylık prim ve hizmet belgesinde kaç gün yazmam gerekiyor? Diyelim ki 02 ekimde işe girip, 31 Ekimde işten çıkan bir personel var. Aylık Prim ve Hizmet Belgesi‘nde işten çıkış işlemi yaparken kaç gün beyanında bulunmamız gerekiyor? Bana yardımcı olabilir misiniz? İyi çalışmalar.
Cevap:
Merhabalar,
Eğer tam zamanlı hizmet akdi ile bir iş yerinde çalışma söz konusuysa, ve bulunduğunuz ay içerisinde bir istirahat ya da ücretsiz izin durumu söz konusu değil ise, yani sigorta bütünlüğü bozulmadıysa sigorta primleri içinde bulunduğunuz ay kaç çekerse çeksin otuz gün üzerinden yatmak zorundadır.
Eğer yukarıda da bahsettiğimiz gibi ay içerisinde istirahat ya da ücretsiz izin vb. gibi durumlar söz konusu olursa, ayın bütünlüğü bozulur ve bu sefer ayın kaç çektiği önem arz eder.
Dilerseniz bu konuyu biraz detaylandıralım.
31 çeken bir ayda son gün işten çıkış söz konusu olursa, her ne kadar ayın 31’inde feshedilen bir sözleşme olsa da, siz sigorta primlerini aylık prim ve hizmet belgesi’nde 30 gün olarak göstermek zorundasınız. Aksi halde sistem zaten belgeyi onaylamanıza izin vermez.
02 Ekimde iş başı yapıp, 31 ekimde işten çıkan bir personeliniz için de parmak hesabı yapmanız gerekiyor. Ay 31 gün çektiği için ve 31 Ekimde çalışılmış olarak kabul edildiği için siz 30 gün prim göstermek zorundasınız.
Fakat diyelim ki;
30 çeken bir ay içerisindesiniz ve ayın 2’sinde iş başı yapan personeliniz ayın son günü 30’unda işten ayrılıyor ya da siz çıkartıyorsunuz. Bu sefer 29 gün prim göstereceksiniz.
Mesela, 28 gün çeken bir şubat ayında, 2 şubatta işe girip, 28 şubatta işten ayrılan bir çalışanınız için, Aylık Prim ve Hizmet Belgesi’nde 27 gün prim göstermeniz gerekiyor. Fakat herhangi aralıksız bir çalışma söz konusu olsaydı, Şubat ayının 28 çekmesi bir şey ifade etmeyecek, siz gene 30 günlük prim gösterecektiniz.
Özetlememiz gerekir ise şayet;
Sosyal Güvenlik Kurumu’na göre; ay kaç çekerse çeksin eğer ay içerisinde ayın bütünlüğünü bozan bir neden söz konusu değil ise, işverenler Aylık Prim ve Hizmet Belgeleri’nde prim gün sayısını 30 gün göstermek zorundadır.
Eğer ay içerisinde herhangi bir nedenden dolayı ( istirahat, ücretsiz izin vb. ) ayın bütünlüğü bozulur ise, bu sefer parmak hesabı yapılmalıdır ve ayın kaç çektiği önem arz etmektedir.
Merhaba size bir sorum olacak 31 çeken aylarda kurumsal bir firma 5 izinmi vermek zorunda yoksa 4 izin verip 5 inci izni vermeyebilir mi