27 koduyla işten çıkarılma
27 koduyla işten çıkarılma, işveren tarafından zorunlu nedenler ve tutukluluk nedeniyle fesih anlamına gelmektedir. İşveren tarafından zorunlu bir nedeniyle ya da işçinin tutuklanması durumunda, Sosyal Güvenlik Kurumu‘na gönderilecek olan işten çıkış bildirgesinde işverenler, 27 kodunu kullanmak zorundadır. Bknz: SGK işten çıkış kodları ve açıklamaları
Dilerseniz konuyu biraz detaylandıralım;
İşveren tarafından zorunlu nedenler nedir?
Bir işçinin görevi öncelikle iş başı yapacağı saatte iş yerinde olmaktır. Eğer işçi işvereni tarafından belirlenen işe başlama saatinde olması gereken yerde bulunur ise, iş sözleşmesi gereğince işverenine karşı ilk yükümlülüğünü yerine getirmiş olacaktır. Fakat, işveren çalışma hazır bir şekilde iş yerine gelen işçiyi çalıştırmaz ise, o işçiye ücret ödemek ile yükümlüdür. İşçi iş edimini yerine getirmek için iş yerine geldikten sonra, sorumluluk işverene aittir. İşverenin ” bugün iş yok ” deme şansı tabi ki vardır. Ama bugün iş yok deyip, ücret ödememe gibi bir lüksü bulunmamaktadır.
İşte tam burada, iş görme edinimi yerine getirmek için hazır bir şekilde iş yerinde olan işçiye ücret ödeme yükümlülüğünü sınırlandıran durum, işverenin işçilerine keyfi olarak değilde, zorunlu, zorlayıcı bir nedenden ötürü iş verememesinde ortaya çıkar.
İşçi haklı neden ile iş sözleşmesini feshedebilir.
Eğer, iş yerinde çalışmak için hazır olan işçiye işveren zorunlu nedenlerden ötürü çalıştıramaz ise, iş veremediği günden itibaren bir hafta sonra işçiye ücret ödeme yükümlülüğü ortadan kalkar. İşçi bu tarz bir durum ile karşılaşır ise, iş sözleşmesini haklı neden ile feshedebilir. İşçinin haklı bir neden ile yapacağı fesih sonrasında işverenin işçiye kıdem tazminatını ödemesi gerekmektedir. İşte bu nedenlerden ötürü, işçinin adına düzenlenecek olan işten çıkış bildirgesinde, 27 kodunu kullanır.
İşçi ihbar tazminatına hak kazanamaz.
İşçi işverenin kendisine zorunlu nedenlerden dolayı iş verememesinden dolayı iş sözleşmesini feshettiği taktirde kazanacağı tek tazminat sadece kıdem tazminatı olacaktır. Haklı neden ile gerçekleşen fesihlerde tarafların birbirlerinden ihbar tazminatı talebi olmamaktadır. Bu neden ile işçi bu şekilde gerçekleşecek bir fesihte ihbar tazminatına hak kazanamamaktadır.
İşçinin tutuklanması
İşçi eğer tutuklanır ve bu nedenden ötürü çalışamaz ise, işveren işçiyi haklı neden ile işten çıkartabilir ve işten çıkış bildirgesinde 27 kodunu kullanır. Bu konu ile ilgili daha detaylı bilgi almak için İşçinin tutuklanması halinde iş akdinin feshi başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.
27 koduyla işten çıkarılma işsizlik maaşına engel olmaz.
Eğer bu nedenlerden ötürü işçinin iş sözleşmesi feshedilecek ise, işvereni onun adına işten çıkış bildirgesinde 27 kodunu kullanmak zorunda kalacaktır. İşverenin beyan da bulunduğu 27 kodu sonrasında eğer işçinin işsizlik maaşı ile ilgili diğer prim şartlarını yerine getirdiği taktirde işçi, işsizlik maaşından da faydalanacaktır. Bknz: İşsizlik maaşı ile ilgili her şey
Özetleyecek olursak;
- E-devlette hizmet dökümünüzde göreceğiniz, 27 koduyla işten çıkarılma; işveren tarafından zorunlu nedenler ve tutukluluk nedeniyle fesih anlamına gelmektedir.
- İşçi 27 koduyla işten çıkıyor ise, işverenine herhangi bir ihbar bildirimi yapmasına gerek yoktur. Ayrıca işveren de işçiden ihbar bildirim talebinde bulunamaz.
- 27 koduyla yapılan çıkış işlemlerinde işçi ihbar tazminatına hak kazanamaz.
- 27 koduyla yapılan çıkış işlemlerinde işçi kıdem tazminatına hak kazanır.
- İşçi 27 koduyla işten çıkartılır ve diğer gerekli prim şartlarını yerine getiriyor ise, işsizlik maaşına hak kazanacaktır.
27 koduyla işten çıkarılma