2018’de işsizlik maaşı ne kadar oldu?
2018 yılında asgari ücrete yapılan yüzde 14.2’lik zam ile asgari ücret net 1.603 lira oldu. Buna bağlı olarak işsizlik maaşı da arttı. Damga vergisi kesilmiş olarak en düşük işsizlik maaşı 705,00 liradan, 812,00 liraya, en yüksek işsizlik maaşı da 1.421,00 liradan, 1.623,00 liraya yükseldi.
İşsizlik maaşı nasıl hesaplanıyor?
İşsizlik maaşı, işsiz kalan kişinin son dört aydaki ortalama brüt kazancının yüzde 40’ı olarak hesaplanıyor. Bu kişinin maaşı ne kadar yüksek olursa olsun alacağı işsizlik maaşı asgari ücretin brüt tutarının yüzde 80’ini geçemiyor. Detaylı bilgi almak için İşsizlik maaşı nasıl hesaplanıyor? başlıklı yazımıza bakabilirsiniz.
İşsizlik maaşı için nereye başvuru yapmam gerekiyor?
İşsizlik maaşı başvuruları, işten ayrılış tarihinden itibaren otuz gün içerisinde en yakın İŞKUR birimine veya elektronik ortamda, turkiye.gov adresinden yapabilirsiniz.
İşsizlik maaşı ne zaman ödenir?
5 Aralık 2017 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan düzenlemeye göre, işsizlik ödeneğiyle ilgili iki önemli değişiklik yapıldı.
1- İşsizlik ödeneği başvuruları, izleyen ayın sonuna kadar sonuçlandırılacak.
2- İşsizlik ödeneği her ayın beşinde ödenecek.
İşsizlik maaşı şartları nelerdir?
İşsizlik maaşı alabilmeniz için gerekli ön şart, kendi iradeniz dışında ile işsiz kalmanızdır. Yani, çalışmakta olduğunuz iş yerinden, istifa ederseniz, ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı nedenlerden ötürü işten atılırsanız, emekli olursanız ya da evlilik nedeniyle iş akdinizi feshederseniz, işsizlik maaşından faydalanamazsınız.
İşsizlik maaşından faydalanabilmeniz için gerekli diğer şart ise, işten ayrılış tarihinizden itibaren geriye doğru son üç yıl içinde minimum 600 gün priminiz olmasıdır.
- İşten ayrıldığınız tarihten itibaren geriye doğru son üç yıl içinde 600 priminiz var ise, 6 ay,
- İşten ayrıldığınız tarihten itibaren geriye doğru son üç yıl içinde 900 gün priminiz var ise 8 ay,
- İşten ayrıldığınız tarihten itibaren geriye doğru son üç yıl içinde 1080 gün priminiz var ise 10 ay,
İşsizlik maaşından faydalanabilirsiniz.
İşten ayrılmadan önceki son 120 gün çok önemli.
Normal şartlarda işsizlik maaşından faydalanabilmeniz için yukarıda da bahsettiğimiz gibi, işten ayrıldığınız tarihten itibaren geriye doğru son üç yıl içerisinde minimum 600 gün prim bulunması gerekmektedir. Fakat İşkur bu şartın yanına, işten ayrıldığınız tarihten itibaren geriye doğru son 120 günde herhangi bir prim kesintisi de olmasın istiyor. Eğer son 120 günde prim kesintiniz var ise, işsizlik maaşı alamayabilirsiniz. Fakat bu konuda bir takım esneklikler mevcut. Yani siz, işten ayrılış tarihinizden geriye doğru son 120 gününüzde almış olduğunuz istirahatten dolayı bir prim kesintiniz söz konusu ise, bu sizin işsizlik maaşı almanıza engel olmaz. Bu konu ile ilgili daha detaylı bilgi almak için ilgili İşsizlik maaşında son 120 günde kesinti sayılmayan haller nelerdir? başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.
Ayrıca işsizlik maaşı ile ilgili tüm merak ettiğiniz başlıkları aşağıda bulabilirsiniz.
Yurt dışına çıkanların işsizlik maaşı kesilir mi?
Ücretsiz doğum izninde işten çıkarıldım işsizlik maaşı alabilir miyim?
İşsizlik maaşı nasıl hesaplanır?
15 yıl 3600 gün nedeniyle işten ayrılan işsizlik maaşı alır mı?
Geriye dönük işsizlik maaşı alınabilir mi?
İş yerim kapanıyor, işsizlik maaşı alabilir miyim?
İşsizlik maaşı alırken sağlıktan yararlanabilir miyim?
Askere giderken işsizlik maaşınızı durdurun!
2018’de işsizlik maaşı ne kadar oldu?