18 koduyla işten çıkarılma
18 koduyla işten çıkarılma, yapılan işin sona ermesi nedeniyle işten çıkarılma anlamına gelmektedir. Bir iş yeri, işçisini işin sona ermesi nedeniyle işten çıkartıyor ise, işçisi adına düzenleyeceği işten çıkış bildirgesinde 18 kodunu kullanmak zorundadır. SGK işten çıkış kodları ve açıklamaları
İşin sona ermesi nedeniyle çıkış
İşin sona ermesi nedeniyle çıkış, belirli bir plan veya üretim amacıyla çalışan işçilerin işlerinin artık sona ermesi nedeniyle yapılan işlemdir. Bu işlem belirli süreli iş sözleşmesinin feshi olarak düşünülmemelidir. Normal şartlar da belirli süreli iş sözleşmelerinde de kıdem tazminatı ve işsizlik maaşı olur fakat, belirli süreli iş sözleşmelerinde işin bitiş süresi belli olduğu için taraflar arasında 4857 Sayılı İş Kanunu’nun 17. maddesi‘nde hüküm altına alınan bildirim süresi bulunmamaktadır.
Fakat, bu durum yapılan iş ile alakalı olduğu için, 18 yani işin sona ermesi sebebiyle çıkış kodundan başka bir kod dikkate alınmamalı, kullanılmamalıdır.
İşin sona ermesi sebebiyle çıkış ve kıdem tazminatı
Eğer görev yaptığınız iş yerinizde bu neden ile iş akdiniz feshediliyor ise ve iş yerinde ki kıdeminiz bir yıl ve üzerindeyse, kıdem tazminatına hak kazanırsınız.
İşin sona ermesi sebebiyle çıkış ihbar tazminatı
İşin sona ermesi, biraz önce de söylediğimiz gibi, sözleşmeye bağlı olarak uygulanan bir durum değildir ve bu neden ile belirli süreli iş sözleşmesinden farklıdır. Bu neden ile işin sona ermesi sebebiyle iş akdi feshedilen işçi, ihbar tazminatına da hak kazanacaktır. İşveren iş akdini feshedeceği işçi ile ilgili yazılı bildirimde bulunmalıdır. Bildirimde bulunmayan işveren, işçiye ihbar tazminatı ödemek ile yükümlü kalacaktır.
İşçi, iş yerinde ki kıdemi;
- 0-6 ay arasında ise 2 hafta,
- 6 ay, 1.5 sene arasında ise 4 hafta,
- 1.5, 3 sene arasında ise 6 hafta,
- 3 sene ve üzerinde ise 8 hafta,
İhbar tazminatı alacaktır.
Deneme süresi ile ilgili merak edilenler
İşin sona ermesi sebebiyle çıkış işsizlik maaşı
İşin sona ermesi nedeniyle işsiz kalan işçi eğer gerekli prim şartlarını yerine getiriyor ise, işsizlik maaşından da faydalanabilecektir. Bknz: İşsizlik maaşı ile ilgili her şey
Özetlememiz gerekir ise şayet;
- E-devlet aracılığı ile 4/a hizmet dökümünüzde göreceğiniz 18 kodu, işin sona ermesi anlamına gelmektedir. İşverenler, işin sona ermesinden dolayı iş sözleşmesini feshettiği işçileri ile ilgili bu kodu kullanmak zorundadırlar.
- 18 yani işin sona ermesi sebebiyle iş akdi feshedilen işçi, iş yerinde ki kıdemi bir yıl ve üzerinde ise kıdem tazminatına hak kazanacaktır.
- İşverenler, işin sona ermesi sebebiyle iş akdi feshedilen işçileri ile ilgili, 4857 Sayılı İş Kanunu‘nun 17. maddesi’ne hüküm altına alınan bildirim sürelerine riayet edilmelidir. İş akdi feshedilmeden önce, bildirim sürelerinin kullandırılması, feshin hemen gerçekleşmesi halinde ise, bildirim sürelerinin nakit olarak ödenmesi gerekmektedir.
- 18 yani işin sona ermesi sebebiyle iş akdi feshedilen işçi, işsizlik maaşı ile ilgili prim şartlarını yerine getirebildiği taktirde, işsizlik maaşından faydalanabilecektir. Bknz: İşsizlik maaşı almak için ne kadar çalışmak gerekir