10 kişiden az personel çalıştıran işverenler bu fırsatı kaçırmayın..!
Bilindiği gibi, 6331 sayılı yasa gereğince 50’den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için iş sağlığı ve güvenliği uzmanı çalıştırma zorunluluğu 01/07/2016 tarihinde başlıyor.
Konu ile ilgili yazımızı okumak için lütfen TIKLAYINIZ.
Fakat iş yeriniz az tehlikeli sınıftaysa ve çalışan sayınız 10 kişiden az ise sizler için farklı bir uygulama söz konusu.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Anadolu Üniversitesi arasında 09 Ekim 2015 tarihinde bir protokol imzalanmıştır.
Bu protokol ile 10’dan az çalışanı bulunan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerindeki işveren veya işveren vekillerine, iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin sunumuna ilişkin eğitim ve bu eğitimin sonucunda düzenlenecek sınavda başarılı olanlara sertifika verilecektir.
Herhangi bir mezuniyet şartı aranmaksızın, 18 yaşından büyük olan herkesin başvurabileceği ve herhangi bir ders devam zorunluluğu bulunmayan bu sistem, yaklaşık 12 hafta süren bir eğitim programı içeriyor.
Eğitim süresi boyunca Açık Öğretim Fakülteleri kayıt bürolarından alınacak ders kitapları ve internet üzerinden dersler takip edilerek sınavlara hazırlanılabilecektir.
Anadolu Üniversitesi tarafından verilen bu eğitimler, her yıl Bahar-Yaz-Güz olmak üzere yılda üç defa açılmaktadır. İlk başvurular, 28.12.2015 ila 15.01.2016 tarihlerinde internet üzerinden yapılmıştır. Takip eden dönemlerin kayıt, sınav gibi tarihlerini içeren bilgiler için www.esertifika.anadolu.edu.tr web sitesinin takip edilmesi gerekmektedir.
Eğitime ilişkin ücret Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Anadolu Üniversitesi ile yapılan protokolle 250,00 TL olarak belirlenmiştir. Kitap, sınav ve belge gönderimi için ayrıca ücret ödenmeyecektir.
Eğitime katılanların sınavdan 100 tam puan üzerinden 50 puan almaları gerekiyor. 50 ve üzeri puan alan katılımcılara “İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetlerinin Yürütümüne İlişkin İşveren veya İşveren Vekili Eğitimi Tamamlama Belgesi” verilecektir.
Sınavda başarılı olan işveren ve işveren vekillerinin İSG KATİP sistemine kayıt olmaları gerekiyor.
Eğitim sonunda düzenlenen sınavda başarılı olan işverenler, kendi işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini yürütmek istemeleri halinde, öncelikle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na ait İSG-KATİP sistemine elektronik ortamda kayıt olmaları gerekiyor.
Eğitimi tamamlayan kişinin işyeri çalışanı olması halinde ise İSG-Katip sisteminde gerekli görevlendirmenin yapılabilmesi için işveren vekili olması şartı aranılıyor. Aksi takdirde iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinde görevlendirme yapılmamış sayılıyor.
İSG-KATİP sistemine nasıl kayıt olabilirim?
İSG-KATİP sistemine kayıt olabilmek için, E-bildirge yönetici olmak gerekiyor. Çalıştırdığınız personelinizin aylık prim ve hizmet belgelerini elektronik ortamda Sosyal Güvenlik Kurumu’na gönderilen sistemde, yönetici olan kişi ancak İSG KATİP sistemine kayıt olabilir.
E-bildirge yöneticisini değiştirmek için, işveren ya da işveren vekili olarak bağlı bulunduğunuz Sosyal Güvenlik il/ilçe müdürlüğüne başvuruda bulunmanız gerekiyor.