Yabancı işçinin iş kazası bildirimi nasıl yapılır?
Soru: Merhaba, şirketimiz bünyesinde çalışan, yabancı bir işçi iş kazası geçirdi. Yabancı işçinin iş kazası bildirimi nasıl yapılır? Normal Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına yaptığımız gibi mi bildirim yapacağız? Yardımlarınızı bekliyorum, teşekkürler.
Cevap:
Merhabalar,
İş hayatında korkulan konuların belki de en önemlisi iş kazalarıdır. Gerek maddi gerek manevi iki taraflı olumsuz sonuçlar doğurabilen iş kazaları, devlet kurumları tarafından da yakın mercek altına alınmaktadır.
Özellikle de son yıllarda önemi daha fazla anlaşılarak siyasi otorite tarafından mevzuatsal önlemlerin alındığı, cezai yaptırımların üretildiği hassas bir alan haline getirilmiştir. O nedenle işverenin sadece iş kazası geçiren işçiye değil, devletin kurumlarına karşı da bir takım sorumlulukları vardır.
İşverenler normal şartlarda, çalışanları iş kazası geçirdiğinde bunların bildirimini Sosyal Güvenlik Kurumu’nun resmi internet sitesi üzerinden, “İşveren İş Kazası Meslek Hastalığı Bildirimi ” bölümünden yapabiliyor. Peki Yabancı Çalışanların İş Kazası Bildirimi ni yaparken nasıl bir yol izlemeliyiz?
Yabancı işçinin iş kazası bildirimi nasıl yapılır?
Hizmet akdi ile çalışırken iş kazası geçiren yabancı uyruklu çalışanın iş kazası bildirimi işveren tarafından yapılır. Olay, anında güvenlik kuvvetlerine bildirilir. Sosyal Güvenlik Kurumuna iş kazasının meydana geldiği tarihi takip eden 3 gün içerisinde bildirimi yapılır. Cumartesi, Pazar ve Genel Tatil günleri dikkate alınmaz.
Örnek; Salı günü olan iş kazasını en geç Cuma günü, Cuma günü meydana gelen iş kazasını ise en geç Çarşamba günü kuruma bildirmek gerekiyor.
Sosyal Güvenlik Kurumu’nun resmi internet sitesinde iş kazası bildirimi Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası üzerinden yapıldığı için yabancılara verilen yabancı kimlik numaraları ile sisteme kayıt yapılamamaktadır. O nedenle Sosyal Güvenlik Kurumu sayfasından “İş Kazası ve Meslek Hastalığı Bildirim Formu” indirilerek manuel doldurulup kaşe imza ile elden, taahhütlü, iadeli taahhütlü ve Acele Posta Servisi ile bağlı bulunulan sigorta müdürlüğüne gönderilir.
Kendi adına ve hesabına bağımsız çalışan yabancı sigortalıların iş kazalarının bildirimi ise kendileri tarafından yapılır. Meydana gelen iş kazasını Sosyal Güvenlik Kurumuna, bir ayı geçmemek şartı ile, durumunun bildirim yapmaya engel olmadığı günden sonraki 3 iş günü içerisinde elden veya posta yolu ile kağıt ortamında iş kazası bildirimi yapılmalıdır.
İş Kazası bildirimi yapmamanın cezası ne kadardır?
İş kazası bildirimini süresinde yerine getirmeyen işverenlere, 2019 yılı için 3.823,00 TL. ile 11.475,00 TL. arasında değişen tutarlarda idari para cezası uygulanmaktadır. Söz konusu idari para cezaları, iş yerinde çalışan sigortalı sayısı ve iş yerinin az tehlikeli, tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alması durumuna göre değişmektedir.