Çok tehlikeli işyerleri için prim teşviki
1 Ocak 2016-31 Aralık 2018 tarihleri arasında, on kişiden fazla işçinin çalıştığı çok tehlikeli sınıftaki iş yerinde ölümlü veya sakatlanmayla sonuçlanan iş kazası yaşanmadıysa işveren üç yıl süreyle %1 oranında ki işsizlik sigortası primini ödemeyecek.
Ölümle ve sakatlanmayla sonuçlanan iş kazalarını minimuma indirmek amacıyla 2015 yılında çıkartılan kanunda öngörülen teşvik, ilk kez 2019 yılında işverenlere uygulanmaya başlanacak. Ve bu sayede işverenler her personeli için brüt maaşından %1 oranından indirimden yararlanacak.
İş yeri sınıfı çok tehlikeli olmak zorunda.
İşçi sayısı 10’un üzerinde olan çok tehlikeli sınıftaki iş yerlerine, ölümlü ve yahut, sürekli iş görememezlik ile sonuçlanan bir iş kazası meydana gelmediği takdirde işsizlik sigortası prim teşviki uygulanacak. İşverene, şuan ki brüt asgari ücret taban rakam 2.029,50 TL. olduğu için işçi başına aylık en az 20.30 TL. indirim yansıtılacak. Tabi ki bu rakamlar her personel için değişiklik arz edecek. Maksimum yardım ise tavan rakamın %1’ini geçemeyecek. 2018 yılı tavan uygulaması 15.221,40 TL. yani, bu rakamdan prim ödemesi olan bir çalışan için ise işveren 152,21 TL. indirim sağlayacaktır.
Tabi ki 2019 yılında yeni taban ve tavan rakamları açıklandıktan sonra rakamlar değişecektir. Şuan ki rakamlar tamamen bilgilendirme amaçlıdır. İndirimin her personel için brüt maaşının %1’i işverenlere yansıtılacaktır.
Teşvik 3 yıl boyunca devam edecek.
İşsizlik sigortası işveren primi teşviki, üç yıllık kazasızlık dönemini izleyen takvim yılından geçerli olmak üzere üç yıl devam edecek. 2018 Ocak ile 2019 Aralık ayları arasında iş kazası yaşanmayan iş yeri için 2020 Ocak ayından 2022 Aralık ayına kadar teşvik uygulanacak.
Teşvikten yararlanma koşulları nelerdir?
- İş yeri, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu uyarınca “çok tehlikeli” sınıfta yer almalı.
- İşveren Türkiye genelinde çok tehlikeli sınıfta yer alan iş yerlerinde aylık 10 kişiden fazla işçi çalıştırmalı.
- İş yerinde ölümlü veya sürekli iş görememezlik ile sonuçlanan iş kazası olmamalı.
- İş yerinin iş sağlığı ve güvenliği hizmeti alması ve iş güvenliği, iş yeri hekimi sözleşmesi bulunmalı.
Herhangi bir başvuru işlemi gerekmiyor.
Teşvikten yararlanmak isteyenler işverenler bu işlem için herhangi bir başvuru işlemi yapmayacak. Sadece teşvikten yararlanırken, teşvikten faydalanma şartlarını kaybeden işveren tekrardan gerekli şartları yerine getirdiği taktirde bu sefer kendisinden Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvuru yapılması istenecek.
Hangi durumlarda teşvik sona erecek?
Yazımızın başında belirttiğimiz gibi, teşvikten faydalanmak için bir takım şartların yerine getirilmesi gerekiyor.
- Bunlardan bir tanesi iş yerinde 10 ve üzeri personel çalışma zorunluluğu. 10 kişiden daha az çalışan bir iş yeri teşvikten faydalanamayacak. Şartları yerine getiren işveren teşvikten faydalanırken işçi sayısı 10’un altına düşer ise, teşvik uygulaması sona erecek.
- İş yeri eğer faaliyet gösterdiği alanı değiştirir ve bu sefer çok tehlikeli sınıftan, tehlikeli sınıfa düşer ise, teşvik uygulaması sona erecektir.
- İş yerinde ölümlü veya sürekli iş görememezlik ile sonuçlanan bir iş kazası meydana gelmesi halinde teşvik uygulaması sona erecektir.
- İş yerinde tüm şartlar yerine getirilse dahi, bu sefer iş sağlığı ve güvenliği hizmeti almıyor ve isg katip sisteminde uygun uzman ve hekim çalıştırmıyor ise, tespiti halinde teşvik uygulaması sona erecektir. Bknz: İsg Katip sistemi nasıl kullanılır?